Skip to main content

Suur-Zimbabwen arvoitus on kiehtonut ihmisiä kautta aikojen: onko kuuluisa kartiotorni metallien sulattamiseen tarkoitettu varuste vai vesiastia?


Zimbabwen arvoitukselliset linnoitukset ovat kiinnostaneet ihmisiä kautta aikojen, ja tuota rauniota pidetään muistona bantujen suuruuden ajoista. Niiden outojen rakennelmien tarkoitus on ilmeisesti ollut metallien jakamiseen tarvittavana sulatusuunina toimiminen. Se kuka nuo rauniot aikoinaan rakensi, ja mitä metallia siellä sulatettiin on kuitenkin hiukan epäselvää, ja siksi niistä raunioista on esitetty monia olettamuksia, joista yksi on se, että muinaiset kiinalaiset olivat ne rakentaneet, ja toisten ihmisten mielestä ne ovat Kuningas Salomon kaivoksia varten tehtyjä kultasulattoja.

Syy miksi epäillään, että noiden raunioiden tarkoitus on ollut metallien sulattaminen johtuu kuuluisan "kartiotornin" (Yläkuva) yhteneväistä ulkonäöstä Maon kulttuurivallankumouksen aikaan Kiinassa valmistettujen kotimasuunien kanssa. Toisaalta tuo kartiotorni on saattanut toimia vesivarastona, johon sadevettä on johdettu keräysjärjestelmän avulla. Se on kyllä voinut toimia molemmissa rooleissa, eli kun tuota metallia ei ole mennyt kaupaksi, niin siihen on saatettu varastoida myös juomavettä.

Tuo rauta oli silloin kulttuurivallankumouksen aikaan erittäin huonolaatuista, joten kotimasuuneja ei Kiinassa enää ole ollut.  Zimbabwen raunio on kuitenkin enää muisto vain siitä ajasta, kun Eteläisessä Afrikassa tehtiin rautaa tuolla paikalla. Zimbabwen raunioiden tarkoitus on siis selvä, mutta se kuka nuo muinaiset sulatot sitten valmisti ja ehkä myös käytti niitä metallien massatuotantoon. Mutta mitä metallia tuossa oletetussa sulatossa sitten jalostettiin, ja mihin tuo metalli sitten meni, on kuitenkin jäänyt arvoitukseksi. Samoin syy siihen miksi tuo paikka hylättiin kiinnostaa tutkijoita hyvin paljon. Sen soikea muoto johtuu ilmeisesti siitä, että kyseisen paikan rakentajat eivät viitsineet ottaa suoraa linjaa maastossa.

Kuitenkin monissa oppikirjoissa lukee, että tuo raunio on muisto Zimbabwen suuruuden ajoista, jolloin tuolla eteläisessä afrikassa oli ilmeisesti kukoistava valtio, mutta sitten jostain syystä sen olemassaolo muuttui mahdottomaksi. Kun tuota syytä tämän sivilisaation tai kaupungin katoamiseen mietitään, niin se voi olla yksinkertaisesti räjähtänyt tulivuori, joka sitten peitti maan hohkakiveen. Tai tuhosi tuon kaupungin väestön kivipölyllä, joka täytti keuhkot.

Joskin on mahdollista, että tuo kaupunki vain hylättiin, koska sen päätuote, mikä saattoi olla metallia, mitä sulatettiin masuunissa ei enää käynyt kaupaksi, jonka jälkeen sen väestö muutti takaisin paimentolais-kansaksi. Se mitä tarkoitetaan noilla sanoilla “Zimbabwen suuruudenajat” on yleensä ymmärretty se, että kyseessä olisi ollut kovin suuri valtio, vaikka asia ei aivan näin ole. Tuo valtio saattoi olla todellisuudessa vain yhden kaupungin kokoinen. Eli mikään iso juttu se ei kuitenkaan koskaan ole ollut.





Comments

Popular posts from this blog

New AI-based operating systems revolutionize drone technology.

"University of Missouri researchers are advancing drone autonomy using AI, focusing on navigation and environmental interaction without GPS reliance. Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, AI Unleashed: Revolutionizing Autonomous Drone Navigation) The GPS is an effective navigation system. But the problem is, how to operate that system when somebody jams it? The GPS is a problematic system. Its signal is quite easy to cut. And otherwise, if the enemy gets the GPS systems in their hands, they can get GPS frequencies. That helps to make the jammer algorithms against those drones. The simple GPS is a very vulnerable thing.  Done swarms are effective tools when researchers want to control large areas. The drone swarm's power base is in a non-centralized calculation methodology. In that model, drones share their CPU power with other swarm members. This structure allows us to drive complicated AI-based solutions. And in drone swarms, the swarm operates as an entirety. That ca

Hydrogen is one of the most promising aircraft fuels.

Aircraft can use hydrogen in fuel cells. Fuel cells can give electricity to the electric engines that rotate propellers. Or they can give electricity to electric jet engines. In electric jet engines. Electric arcs heat air, and the expansion of air or some propellant pushes aircraft forward. Or, the aircraft can use hydrogen in its turbines or some more exotic engines like ramjets. Aircraft companies like Airbus and some other aircraft manufacturers test hydrogen as the turbine fuel.  Hydrogen is one of the most interesting fuels for next-generation aircraft that travel faster than ever. Hydrogen fuel is the key element in the new scramjet and ramjet-driven aircraft. Futuristic hypersonic systems can reach speeds over Mach 20.  Today the safe top speed of those aircraft that use air-breathe hypersonic aircraft is about Mach 5-6.   Hydrogen is easy to get, and the way to produce hydrogen determines how ecological that fuel can be. The electrolytic systems require electricity, and electr

The neuroscientists get a new tool, the 1400 terabyte model of human brains.

"Six layers of excitatory neurons color-coded by depth. Credit: Google Research and Lichtman Lab" (SciteechDaily, Harvard and Google Neuroscience Breakthrough: Intricately Detailed 1,400 Terabyte 3D Brain Map) Harvard and Google created the first comprehensive model of human brains. The new computer model consists of 1400 terabytes of data. That thing would be the model. That consists comprehensive dataset about axons and their connections. And that model is the path to the new models or the human brain's digital twins.  The digital twin of human brains can mean the AI-based digital model. That consists of data about the blood vessels and neural connections. However, the more advanced models can simulate electric and chemical interactions in the human brain.  This project was impossible without AI. That can collect the dataset for that model. The human brain is one of the most complicated structures and interactions between neurotransmitters, axons, and the electrochemica