Suur-Zimbabwen arvoitus on kiehtonut ihmisiä kautta aikojen: onko kuuluisa kartiotorni metallien sulattamiseen tarkoitettu varuste vai vesiastia?
Zimbabwen arvoitukselliset linnoitukset ovat kiinnostaneet ihmisiä kautta aikojen, ja tuota rauniota pidetään muistona bantujen suuruuden ajoista. Niiden outojen rakennelmien tarkoitus on ilmeisesti ollut metallien jakamiseen tarvittavana sulatusuunina toimiminen. Se kuka nuo rauniot aikoinaan rakensi, ja mitä metallia siellä sulatettiin on kuitenkin hiukan epäselvää, ja siksi niistä raunioista on esitetty monia olettamuksia, joista yksi on se, että muinaiset kiinalaiset olivat ne rakentaneet, ja toisten ihmisten mielestä ne ovat Kuningas Salomon kaivoksia varten tehtyjä kultasulattoja.
Syy miksi epäillään, että noiden raunioiden tarkoitus on ollut metallien sulattaminen johtuu kuuluisan "kartiotornin" (Yläkuva) yhteneväistä ulkonäöstä Maon kulttuurivallankumouksen aikaan Kiinassa valmistettujen kotimasuunien kanssa. Toisaalta tuo kartiotorni on saattanut toimia vesivarastona, johon sadevettä on johdettu keräysjärjestelmän avulla. Se on kyllä voinut toimia molemmissa rooleissa, eli kun tuota metallia ei ole mennyt kaupaksi, niin siihen on saatettu varastoida myös juomavettä.
Tuo rauta oli silloin kulttuurivallankumouksen aikaan erittäin huonolaatuista, joten kotimasuuneja ei Kiinassa enää ole ollut. Zimbabwen raunio on kuitenkin enää muisto vain siitä ajasta, kun Eteläisessä Afrikassa tehtiin rautaa tuolla paikalla. Zimbabwen raunioiden tarkoitus on siis selvä, mutta se kuka nuo muinaiset sulatot sitten valmisti ja ehkä myös käytti niitä metallien massatuotantoon. Mutta mitä metallia tuossa oletetussa sulatossa sitten jalostettiin, ja mihin tuo metalli sitten meni, on kuitenkin jäänyt arvoitukseksi. Samoin syy siihen miksi tuo paikka hylättiin kiinnostaa tutkijoita hyvin paljon. Sen soikea muoto johtuu ilmeisesti siitä, että kyseisen paikan rakentajat eivät viitsineet ottaa suoraa linjaa maastossa.
Kuitenkin monissa oppikirjoissa lukee, että tuo raunio on muisto Zimbabwen suuruuden ajoista, jolloin tuolla eteläisessä afrikassa oli ilmeisesti kukoistava valtio, mutta sitten jostain syystä sen olemassaolo muuttui mahdottomaksi. Kun tuota syytä tämän sivilisaation tai kaupungin katoamiseen mietitään, niin se voi olla yksinkertaisesti räjähtänyt tulivuori, joka sitten peitti maan hohkakiveen. Tai tuhosi tuon kaupungin väestön kivipölyllä, joka täytti keuhkot.
Joskin on mahdollista, että tuo kaupunki vain hylättiin, koska sen päätuote, mikä saattoi olla metallia, mitä sulatettiin masuunissa ei enää käynyt kaupaksi, jonka jälkeen sen väestö muutti takaisin paimentolais-kansaksi. Se mitä tarkoitetaan noilla sanoilla “Zimbabwen suuruudenajat” on yleensä ymmärretty se, että kyseessä olisi ollut kovin suuri valtio, vaikka asia ei aivan näin ole. Tuo valtio saattoi olla todellisuudessa vain yhden kaupungin kokoinen. Eli mikään iso juttu se ei kuitenkaan koskaan ole ollut.
Comments
Post a Comment