Suihkumoottorikäyttöisten riippuliitimien aiheuttama uhkakuva, eli mikä hyvänsä lentokone voidaan ehkä kaapata kesken lennon ulkoa tulevalla iskulla
Mikroilmailu on avannut aivan uusia mahdollisuuksia monissa asioissa, jotka eivät ehkä ole niin mukavia, kuin miltä ensisilmäyksellä vaikuttaa. Alla olevassa filmissä esitettyjen lentolaitteiden kaltaiset pienoisilma-alukset eli niin sanotut suihkumoottori-käyttöiset riippuliitimet voivat tulevaisuudessa tehdä sellaisen painajaisen mahdolliseksi, että esimerkiksi suihkuhävittäjä kaapataan ilmassa. Tällaista tilannetta voidaan hyvin ajatella liittyvän pahimpaan ajateltavissa olevaan painajaiseen, missä esimerkiksi joku terroristi hankkii tämän kaltaisen laitteen haltuunsa, ja kaappaa sen avulla sitten esimerkiksi F-16-hävittäjän Syyrian taivaalla.
Eli hän vain lentää kohteena olevan lentokoneen eteen, ja painaa rynnäkkökiväärin lentokoneen kuomua vasten. Tällainen skenaario missä lentokone kaapataan ilmassa on ollut myös monien Toisen Maailmansodan aikaisten lentäjien painajaisena, eli noissa skenaarioissa esimerkiksi hävittäjiin valjailla kiinnitetyt laskuvarjo- tai kommandosotilaat laskeutuivat lentokoneen päälle, ja kaappaavat esimerkiksi ampujia torneistaan. Tuon jälkeen tätä skenaariota pidettiin lähinnä huvittavana, ennen kuin eräässä katastrofi-elokuvassa eräs matkustajakone lensi päin toista konetta, menettäen lentäjänsä, ja sitten varalentäjä laskettiin nopeasta suihkumoottorikäyttöisestä helikopterista tuon Jumbon ohjaamoon tulleesta aukosta sisään.
Tuolloin alkoi sitten ihmisten mielissä liikkua kuva siitä, että esimerkiksi terroristit ampuisivat B-52 tai Tu-95 pommikoneeseen ankkurin, eli eräänlaisen sateenvarjoa muistuttavan nuolen, joka ammutaan kohteeseen. Tuo laite avataan sen osuttua kohteeseen, jolloin sen päässä olevat ankkuriraudat tarttuvat koneen kylkeen tulleen aukon reunoihin.
Skenaarioissa kyseiseen nuoleen on kiinnitetty vaijeri, jota pitkin nuo miehet sitten pääsevät tuon koneen ohjaamoon, ja sitten he kranaattikiväärillä avaavat kyseisen koneen katon. Vaikka tällaisen operaation suorittaminen vaatii tietenkin sitä, että ydinpommittaja ei muuttele suuntaansa ja korkeuttaan, jotta tuota vaijeria ei saada siihen kiinni, tai että henkilö joka laskeutuu tuon koneen päälle valjaissa, ei kykene saamaan kyseisestä koneesta otetta. Mutta kun puhutaan tuollaisista moottoroiduista riippuliitimistä, niin niiden käyttöä myös tämän kaltaisissa operaatioissa tutkitaan jatkuvasti. Eli kauhukuvissa ryhmä hyppää esimerkiksi jonkun kuljetuskoneen rampilta alas ja asettaa panoksen tuon kohteen runkoon, ja valtaa kyseisen lentokoneen.
Ja vaikka esimerkiksi supervaltojen erikoisjoukkoja pidetään maailman parhaina, niin täytyy muistaa se, että niillä on tietenkin takanaan esimerkiksi omien valtioidensa ydinasearsenaali, mikä tietenkin vähentää näiden joukkojen kohtaamien joukkojen innokkuutta tehdä vastarintaa, eli jossain maassa voi olla parempia tai tehokkaampia joukkoja kuin NAVY SEAL tai SPETSNAZ, mutta kuten voidaan sanoa, niin näiden joukkojen maine on todella kova, mutta kuitenkin usein pitää kyllä kysyä, että ovatko nuo joukot oikeasti niin tehokkaita, kuin mitä niiden väitetään olevan? Eli tällaiset operaatiot tehdään usein niin, että mukana ovat sekä laivasto että ilmavoimat, joiden toiminta sitten nivotaan yhteen tuon erikoisryhmän kanssa, ja esimerkiksi GPS-hakeutuvat aseet ovat siirtäneet paljon noiden ryhmien työtä ilmavoimille sekä laivastolle ja strategisille ohjusjoukoille.
Kuitenkin noita miehiä tarvitaan edelleen esimerkiksi vankien sieppaus-operaatioissa. Ja kun tutkalaitteet ovat kehittyneet, niin sen tähden ryhmien toimittaminen yhä etäämmältä on tullut tarpeelliseksi, ja samalla noita suihkumoottoreilla varustettuja riippuliitimiä voidaan käyttää niin, että kun miehet on saatu maahan, niin ne lennähtävät pois. Ja kun ryhmä pitää hakea tehtävästä, niin silloin nuo laitteet voidaan lähettää paikalle vaikka C-130 “Hercules” tai Antonov-12 “Cub” kuljetuskoneista, ja ne voivat noutaa tuon ryhmän huomaamattomasti pois. USA:n asevoimilla on käytössään tällaisen laitteen prototyyppejä, joita varmasti kehitetään jatkossakin.
Comments
Post a Comment