Skip to main content

Miksi kuolinsyytä ei olla viitsitty tutkia joka kerta, kun psykiatrinen potilas on menehtynyt sairaalassa?



Lapinlahden sairaala
Kuva 1

Kimmo Huosionmaa

Skitsofrenia on erittäin invalidisoiva sairaus, mutta kuten kaikki tietävät, niin se ei ole aivan niin paha asia, kuin mitä ihmiset usein kuvittelevat. Tuohon sairauteen liittyy paljon sellaista mystiikkaa, mitä varmasti voidaan pohtia monissa ohjelmissa, eikä skitsofreenikon kohtelu valtion ylläpitämissä sairaaloissa ole aina sitä, mitä sen pitäisi olla. Kuitenkin kun puhutaan siitä kuinka invalidisoiva tuo sairaus oikeastaan on, niin silloin tietenkin olisi hyvä tietää, millainen skitsofrenia tuolla potilaalla on. 


Kun puhutaan skitsofreniasta, niin aina silloin tällöin pitää ihmisiä muistuttaa, että se on ollut aina välillä esimerkiksi Gestapossa tai NKVD:ssä poliittisen pidätyksen peitenimi, millä estettiin ihmisiä puhumasta tämän pidätettävän kanssa, sekä pidettiin huoli siitä, että tuon henkilön todistajanlausunto menetti arvonsa. Eli sitä käytettiin toisinajattelijoiden hiljentämiseen, jotta he eivät olisi voineet enää agitoida valtiota vastaan. 


Noiden ihmisten hiljaisuus taattiin antamalla heille syfilis-bakteeria sisältävä injektio, jolla saatiin aikaan infektio, mikä tuhoaa ihmisen aivot sekä aiheuttaa mielisairautta. Samoin joissakin tapauksissa sitten kokeiltiin ihmisen omia viljeltyjä soluja, joista oli säteilyttämällä tehty syöpäsoluja, ja noita soluja sitten laskettiin uhrien verenkiertoon. Tilanne oli joka tapauksessa sellainen, että se johti henkilön kuolemaan, koska hoitoja ei haluttu antaa, ja tuskinpa ennen penisiliiniä olisi kukaan edes voinut tuota sylistäkään parantaa. 


Aikoinaan tuota sairautta käytettiin esimerkiksi natsien hallitsemilla alueilla siihen, että henkilö määrättiin mielisairaalaan, ja teloitettiin eli murhattiin hirviömäisessä “eutanasia” eli “Aktion T-4” ohjelmassa, missä potilaita surmattiin sekä käytettiin säälittä ihmiskokeissa, joita määrättiin esimerkiksi Gestapon ylilääkärien Viktor Brack, Karl Gebhart sekä Hermann Paul Nitschen toimesta. Noissa kokeissa kuoli tuhansia ihmisiä, ja tiedetään että esimerkiksi penisiliiniä kokeiltiin ihmisiin USA:n valtion mielisairaaloissa, ennen kuin se otettiin käyttöön. 


Kuitenkaan ei koskaan olla mainittu sellaista asiaa, että esimerkiksi arvostettu psykiatri Dr. Skinner teki USA:ssa käyttäytymistä koskevia kokeita psykiatrisilla lapsipotilailla, joista yhden hän opetti pelkäämään pehmoleluja. Varmasti myös muualla on lääkevalmisteita testattu potilailla, ilman että nämä ovat saaneet tietää asiasta, ja onhan kerran potilaiden hammastahnaan lisätty plutoniumia, jotta saadaan selville, aiheuttaako tuo aine syöpää vai ei.  


Kun puhutaan siitä, että psykiatrisilla potilailla on kautta aikojen ollut melko huono oikeudellinen asema, koska heitä ei olla haluttu uskoa oikeudessa, vaikka jotkut ovat tehneet juttuja esimerkiksi huonosta kohtelusta. Samoin mielisairaaloiden lääkäreiden oli aikoinaan helppo uskotella potilaiden omaisille, että heidän omaisensa oli harhojen vallassa tehnyt vastarintaa tai vahingoittanut itseään, ja siitä oli sitten tullut ne nirhaumajäljet tai mustelmat. Kun puhutaan siitä, miten psykiatrisia potilaita käsitellään esimerkiksi elokuvissa, niin silloin tällöin kyllä ihmetellyt, että millaisia nämä psykiatristen sairaaloiden potilasasiamiehet sekä heidän järjestöjensä lakimiehet ovat, kun televisio täytyy kaiken maailman Hannibal Lectereistä, jotka sitten syövät uhrejaan? 


Ja miksi esimerkiksi parkinson-liiton edustaja alkaa jo pienistä vitseistä sitten tehdä numeroa siitä, kuinka heitä aletaan leimata. Kuitenkin psykiatrisia potilaita saa muka sitten leimata todella ikävällä tavalla. Kun keskustellaan näistä asioista, niin alla oleva dokumentti kertoo vain yhdestä tapauksesta, mikä koskee näitä asioita. Harva ihminen oikeastaan on koskaan käynyt valtion mielisairaalassa, koska tuo asia koetaan jotenkin ikäväksi tai häpeälliseksi. Ja sen takia esimerkiksi joissain sairaaloissa on saanut ainakin ennen tehdä potilaille melkein mitä sattuu huvittamaan. 


Tuollainen eristynyt työpaikka on tietenkin joissakin tapauksissa omiaan herättämään ihmisten uteliaisuutta sekä samalla toiminut yllykkeenä, jos  joku henkilökunnan jäsen on siellä halunnut vahingoittaa potilaita. Ja noista asioista ei juuri koskaan puhuta. Vaikka henkilökunnasta 99% olisi kunnollisia ihmisiä, niin ikävä kyllä vain tuo yksi prosentti komeilee lehdissä. Mielisairaalat ovat paikkoja, joiden ympärillä velloo jatkuvasti erilaisia huhuja, joista osa on tosia ja osa taas valhetta. 


Kun ihminen työskentelee avoimesti psykoottisten ihmisten parissa, niin silloin saattaa mielessä käväistä sellainen asia, että siinä onkin sitten helppoa esimerkiksi hakata potilasta pampulla, ja sitten kun tuohon kysytään syytä, niin silloin voidaan kaikki tuo laittaa potilaan väkivaltaisuuden tiliin, ja tuolloin taas voidaan sanoa, että henkilökuntaan kuuluva vain puolusti itseään. Tietenkin kun tekstin alla olevaa artikkelia vilkaistaan, niin silloin varmasti herää kysymys, että miksi tuota kuolinsyytä ei olla tässä tapauksessa määritelty asiallisesti. Tällaiset asiat varmasti ovat omiaan lisäämään ihmisten uteliaisuutta tällaisia asioita kohtaan. 





Kuva 1


Comments

Popular posts from this blog

New AI-based operating systems revolutionize drone technology.

"University of Missouri researchers are advancing drone autonomy using AI, focusing on navigation and environmental interaction without GPS reliance. Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, AI Unleashed: Revolutionizing Autonomous Drone Navigation) The GPS is an effective navigation system. But the problem is, how to operate that system when somebody jams it? The GPS is a problematic system. Its signal is quite easy to cut. And otherwise, if the enemy gets the GPS systems in their hands, they can get GPS frequencies. That helps to make the jammer algorithms against those drones. The simple GPS is a very vulnerable thing.  Done swarms are effective tools when researchers want to control large areas. The drone swarm's power base is in a non-centralized calculation methodology. In that model, drones share their CPU power with other swarm members. This structure allows us to drive complicated AI-based solutions. And in drone swarms, the swarm operates as an entirety. That ca

Hydrogen is one of the most promising aircraft fuels.

Aircraft can use hydrogen in fuel cells. Fuel cells can give electricity to the electric engines that rotate propellers. Or they can give electricity to electric jet engines. In electric jet engines. Electric arcs heat air, and the expansion of air or some propellant pushes aircraft forward. Or, the aircraft can use hydrogen in its turbines or some more exotic engines like ramjets. Aircraft companies like Airbus and some other aircraft manufacturers test hydrogen as the turbine fuel.  Hydrogen is one of the most interesting fuels for next-generation aircraft that travel faster than ever. Hydrogen fuel is the key element in the new scramjet and ramjet-driven aircraft. Futuristic hypersonic systems can reach speeds over Mach 20.  Today the safe top speed of those aircraft that use air-breathe hypersonic aircraft is about Mach 5-6.   Hydrogen is easy to get, and the way to produce hydrogen determines how ecological that fuel can be. The electrolytic systems require electricity, and electr

The neuroscientists get a new tool, the 1400 terabyte model of human brains.

"Six layers of excitatory neurons color-coded by depth. Credit: Google Research and Lichtman Lab" (SciteechDaily, Harvard and Google Neuroscience Breakthrough: Intricately Detailed 1,400 Terabyte 3D Brain Map) Harvard and Google created the first comprehensive model of human brains. The new computer model consists of 1400 terabytes of data. That thing would be the model. That consists comprehensive dataset about axons and their connections. And that model is the path to the new models or the human brain's digital twins.  The digital twin of human brains can mean the AI-based digital model. That consists of data about the blood vessels and neural connections. However, the more advanced models can simulate electric and chemical interactions in the human brain.  This project was impossible without AI. That can collect the dataset for that model. The human brain is one of the most complicated structures and interactions between neurotransmitters, axons, and the electrochemica