I-padien ja muiden älylaitteiden sormenjälkitunnistinta voidaan hyödyntää myös vahvassa tunnistautumisessa
Älylaitteissa on nykyään sormenjälkitunnistin, jota voidaan kohta hyödyntää myös biometriaan perustuvassa vahvassa todennuksessa. Tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa henkilö saattaa tulevaisuudessa hoitaa omia viranomaisasiointejaan sekä kaikkia muita asioita tällaisella tunnistimella. Näitä tunnistimia käytettäessä myös esimerkiksi tiedon salaaminen on mahdollista siten, että jos henkilö kirjoittaa salattavia asiakirjoja jollain tietokoneella, niin hän voi liittää vaikkapa I-padin tai I-phonen tuohon koneeseen, ja sitten ryhtyä tekemään työtään. Jos työssä käsitellään papereita, joita saa katsoa vain tietyt henkilöt, niin tuollaisen sormenjälkitunnistimella varustetun I-padin liittäminen työasemaan voi ratkaista monia ongelmia. Kun henkilö kirjoittaa jotain dokumenttia, mitä hän haluaa salata, niin työasemalla oleva algoritmi salaa dokumentit sitten automaattisesti, ja näissä laitteissa on sitten eräs etu, mistä hyvin harvoin puhutaan.
Dokumenttien salaaminen on nimittäin oma taiteenlajinsa, ja tietenkin on paljon ihmisiä, joiden mielestä on mukava kurkkia toisen olan yli tämän tekemisiä. Sen takia näissä salattavissa dokumenteissa voi olla sellaisia ominaisuuksia, joita kaikki ihmiset eivät usko edes voivan olla mahdollisia. Yksi mahdollinen tapa salata esimerkiksi World-tiedostoja on käyttää stenologiaksi kutsuttua menetelmää, jossa tekstiä upotetaan dokumentin tai tiedoston kuolleeseen koodiin. "Kuollut koodi" tarkoittaa tiedostoissa olevaa tyhjää koodialuetta, mitä mikään ohjelma ei lue, ja tuolloin koodialueelle voidaan kirjoittaa tietoa.
Tuolloin henkilö voi tehdä itseasiassa kahta dokumenttia samaan aikaan, eli kun hän aktivoi Worldin tai muun tekstinkäsittelyn sellaiseen tilaan, että se alkaa salata dokumenttia, niin silloin tietenkin hän voi kirjoittaa mitä haluaa tuohon dokumenttiin tehdä. Mutta stenologian ideana on se, että kun henkilö kytkee salaamisen pois, niin dokumentissa oleva, käyttäjälle näkyvä tieto vaihtuu saman tien. Tuolloin dokumentti ei varsinaisesti sulkeudu, vaan sen näyttämä tieto vain vaihtuu, jolloin vaikkapa salaista raporttia kirjoittava henkilö voi avata ruudulleen vaikkapa työpaikan ruokalistan tai minkä hyvänsä tekstitiedoston. Kun hän sitten alkaa tehdä luottamuksellista dokumenttia, niin hän kytkee vain tabletin koneeseen, ja tunnistautuu sormenjäljellä. Sen jälkeen hän voi käyttää tablettia myös salausalgoritmin aktivoimiseen, eli tuolloin voidaan käyttää eleitä.
Tiedon salaaja esimerkiksi piirtää sormillaan tablettiin kirjaimen "S", jolloin ohjelmisto kääntää dokumentin siihen tilaan, että siihen voidaan tehdä tuota salausta vaativaa kirjoitusta. Ja kun joku henkilö, joka ei saa noita tietoja nähdä tulee huoneeseen, niin silloin vain tabletille kirjoitetaan nopeasti vaikka "N", jolloin dokumentti muuttuu taas ruokalistaksi. Tuolloin ei tarvitse mitään tiedostoja sulkea, eikä tällä tavoin herättää mahdollisesti esimiesasemassa olevan henkilön mielenkiintoa, jos vaikka konsernijohtaja on hänet käskenyt sitten ohittaa. Tuolloin tuo I-pad tai mikä älylaite nyt onkaan kyseessä voi näyttää muista olevan ainoastaan latauksessa, ja jos henkilö sen sitten vetää irti, niin luonnollisesti tämä stenologinen ohjelma sitten salaa dokumentin automaattisesti. Tuollaiseen älylaitteeseen voidaan tietenkin ohjelmoida paljon muitakin eleitä, joista yksi voi olla sellainen, että sillä kutsutaan turvallisuuspäällikkö paikalle, jos joku sitten katselee tietoja toisen olan yli.
Comments
Post a Comment