Työhakemuksen kirjoittamiseen pätee samat säännöt kuin muidenkin kirjeiden laatimiseen, ja joidenkin ihmisten mielestä työhakemusta voidaan verrata rakkauskirjeeseen tai vastaukseen kontaktipalvelussa olevaan seuranhakuilmoitukseen, jolla tuleva työnantaja sitten hurmataan, jotta syntyy työhaastattelu sekä sitä kautta työsopimus. Joten jos työhakemus on ollut hyvä, ja sitten seuraa haastattelun kautta työpaikka, niin silloin laadittu teksti on antanut tuolle hakemukselle tarpeellisen vaikutuksen, jonka jälkeen jatko on työntekijästä itsestään kiinni. Jos hän osoittaa olevansa esimerkiksi loistava työntekijä eli hallitsee työnsä, niin silloin tietenkin hän voi jopa saada jatkoja työpaikalla.
Mutta kuitenkin kannattaa aina hiukan miettiä sitä, että antaako hakija toisen ihmisen kirjoittaa hakemuksia puolestaan, koska silloin saattaa seurauksena olla sellaisia asioita, mitä hän ei halua kokea. Kieliopillisesti huonokin hakemusteksti itse tehtynä on parempi kuin jonkun muun laatima hakemus, koska vaikka joku sitten olisi noita tekstejä tehnyt paljonkin, niin hän ei ehkä ole ajatellut sitä asiaa, että tuohon työhön saattaa kuulua kirjoittamista. Ja jos hakemuksen kielioppi on todella hyvää, niin silloin tietenkin työnantajilla on oikeus odottaa sitä, että tuo henkilö osaa myös oikeasti kirjoittaa hyvin. Joten tietenkin pettymys on erittäin suuri, jos henkilö ei sitten sitä tekstiä osaakaan tehdä. Kuitenkin on olemassa eräitä tapauksia, missä toinen ihminen on kirjoittanut hakemuksen, ja arvatkaa mitä on tapahtunut, kun tuo asia sitten on selvinnyt työhaastattelussa?
Ei kovin hyvältä ole näyttänyt, jos joku sitten tekee toisen puolesta hakemuksia, ja vaikka se silloin on tuntunut varmaan hyvältä sekä helpolta vaihtoehdolta, niin seuraukset ovat olleet musertavia. Eli joissakin tapauksissa esimerkiksi hakemukseen on merkitty asioita, joita niissä ei saisi olla. Joskus tuo hakemuksia laatinut henkilö on myös pyytänyt saada käyttää hakijan sähköposteja hakemuksen lähettämiseen, niin silloin on käynyt niin, että niistä posteista on lähtenyt jotain ihan muuta kuin, mitä työnhakija olisi odottanut lähettävänsä. Ja silloin varmasti on tullut selväksi, että esimerkiksi sähköposteja ei saa koskaan antaa toisen ihmisen käyttää. Mutta joskus on eteen tullut tapauksia, missä tuollainen työhakemuksen kirjoittaja on sitten liioitellut asiakkaansa taitoja, ja sitten on työtehtävien kanssa käynyt niin, että ne ovat olleet liian vaikeita.
Kun asiaa on lähdetty selvittämään, niin silloin on paljastunut, että henkilö ei koskaan ole edes katsonut noita hänen nimissään lähetettyjä hakemuksia. Ja silloin on ollut edessä todella suuri pettymys sekä työnantajan että muiden työtovereiden taholta, kun "sujuva koodaaminen" on paljastunut esimerkiksi C-kielen alkeiksi tai muuksi vastaavaksi toiminnaksi. Kun työhakemusta tehdään, niin siihen pitäisi suhtautua kuin rakkauskirjeeseen. Tällä tarkoitan sitä, että mitä itse ajattelet henkilöstä, joka antaa toisen kirjoittaa rakkauskirjeen puolestaan? Tuolloin tietenkin on olemassa sellaisia ihmisiä, joiden mielestä niissä "itse tehdyissä kirjeissä" on liikaa omaa itseä. Mutta kun tarkemmin ajatellaan, niin työhakemus on oikeastaan vain yksi rakkauskirjeen muodoista.
Siinä hakijan pitää ilmentää itseään sekä omaa osaamistaan, niin kuin hän sitä haluaa esittää. Kun rakkauskirjeessä ihminen solmii suhdetta luonnolliseen henkilöön, niin työhakemuksessa hän solmii suhdetta oikeushenkilöön. Päästäkseen työhön, pitää tuon työnhakijan sitten hurmata haastattelija, jotta hän pääsee esittäytymään. Ja tuota esittäytymistä voidaan pitää ensitreffeinä, joissa sitten on helppo tehdä virheitä. Pahin virhe on tietenkin tulla päihtyneenä paikalle, mutta tietenkin voidaan sanoa, että seuraavaksi pahin on se, että joku muu on tehnyt tuon työn haussa käytetyn hakemuksen. Siinä ei kyllä sitten paljoa ole ihmisestä jäljellä, jos hän paljastuu sellaiseksi, joka on palan "Nocturnea" siihen paperiin kirjoittanut. Kun puhutaan työnhakijoista, joille joku muu on tehnyt hakemuksen, niin heille käy joskus niin, että noita henkilöitä on leimattu sitten lapsellisiksi tai muuten laiskoiksi, ja tuolloin on sanottu niin, että "sinunhan se oma hakemus pitäisi kirjoittaa". Mikä on ikävä kyllä melko hyvä ajatus työnhakua sekä omaa luotettavuutta tai siitä annettavaa kuvaa ajatellen.
metsantarinoita.blogspot.fi
Comments
Post a Comment