Skip to main content

En tiedä mikä on oikea aika käyttää tai opetella käyttämään sosiaalista mediaa, mutta elämän ensimmäisenä kapakka-iltana sitä ei varmaan kannata ryhtyä tekemään.


En tiedä mikä paikka tai ikä on sopiva aloittaa sosiaalisen median käyttö, mutta silloin kyllä pelottaa, jos tuo ensimmäinen kosketus tällaiseen median muotoon tehdään ensimmäisen laillisen ravintolaillan aikana mukavan nousujohteisessa humalassa. Silloin saattaa kirjoitusten sävy olla sellainen, että siinä voi jotain ruveta hävettämään. Jos sitten viestittely muuttuu kovin vihamieliseksi, niin silloin kyllä voi edessä olla käynti poliisilaitoksella tai ystävyyssuhteen katkeaminen, jos sitten tulee sanottua toiselle vähän pahasti.

Kun tuon median muodon käytöstä puhutaan, niin silloin voidaan sanoa se vanhan kansan viisaus, että "kukaan ei ole seppä syntyessään", eli myös kirjoittaminen on taito sinänsä, ja kirjoittamaan oppii vain ihminen, joka osaa olla kärsivällinen. Samoin ihmistä pitää opettaa kirjoittamaan sellaista tekstiä, mikä noudattaa voimassa olevaa valtakunnan lakia. Siinä olevien kuvien julkistamisessa pitää myös noudattaa lakia sekä hienotunteisuutta, eli ketään ei siellä saisi ryhtyä nolaamaan. Ja noiden palveluiden tarjoajilla on moderointia koskeva  velvollisuus, eli heidän pitää sitten myös ilmoittaa sivuilleen tulleen kielletyn materiaalin viranomaisille.

Sosiaalisen median ongelma on juuri se, että siinä ei ole mitään mahdollisuutta kehittyä vaiheittain tällaisten palveluiden käyttäjäksi, vaan kaikki asiat tulevat kerralla. Itse olisin sitä mieltä, että nuorille ei pitäisi antaa kaikkia käyttöoikeuksia kerralla, vaan niitä pitäisi sitten antaa vähän niin kuin vaiheittain.

Ensin pitäisi antaa pelkät tekstin julkaisua koskevat oikeudet, eli missään nimessä kuvia ei saisi julkaista kovin varhaisessa vaiheessa, ja muutenkin mediakasvattajien pitäisi aktiivisesti opettaa nuorille sitä, mikä on sopivaa median käyttämistä. Sosiaalisen median käyttöä pitäisi ensin ala-asteella harjoitella suljetussa ympäristössä, jotta sitten voidaan noiden ihmisten toimintaa ohjata sekä opettajien, koulun mielenterveysasiantuntijoiden sekä poliisin toimesta, ja samalla pitää korostaa sitä, että kaikissa sosiaalisen median julkaisuissa pitää noudattaa kahta periaatetta, joista ensimmäinen on se, että kirjoituksissa pitää muistaa sama tyyli kuin kirjeitä kirjoitettaessa.

Samoin toinen asia on se, että kaikki mitä sosiaaliseen mediaan kirjoitetaan pitää myös voida julkaista omalla nimellä. Tällä tarkoitan sitä, että tuon median muodon käyttöä sekä julkaisemista voisi harjoitella niin, että oppilaat kirjoittavat suljettuun ympäristöön pieniä kirjoitelmia, eli noin 50-sanaa voisi olla ihan hyvä pituus, ja tuon jälkeen luokka sitten arvioisi noita tekstejä, ja myös vanhemmat voisivat tuolloin katsoa, mitä nimenomaan lapsi kirjoittaa. Koska korkea ikäraja ei juurikaan auta, jos henkilö ei ole ennen sosiaalisen median käyttöönottoa ole sen käyttöä juurikaan harjoitellut.

Eli jos sosiaalisen median käyttöä aletaan harjoitella jo ala-asteella, niin silloin ei kukaan sitten tee sellaista virhettä, että alkaa syytää uhkauksia kavereille, eikä myöskään sosiaalisen median kirjoituksiin vastaaminen tai niiden kommentoiminen saada sellaiseksi, että sitä voisi äidillekin esitellä. Se mitä ihmiset tarvitsevat, kun he lähtevät käyttämään sosiaalista mediaa on ohjaus, sekä se että siihen voisi vähitellen totuttautua. Kun joku 18-vuotias sitten hankkii käyttöönsä ensimmäisen "oikeasti oman" kännykän sekä liittymän, niin silloin hän kohtaa oikeasti sosiaalisen median, ja silloin kyllä käy niin kuin ajokorttia hankittaessa. Kun ajokortti ilmestyy henkilön taskuun, niin silloin hän ei muuta tee kuin aja autolla, mutta kyllä se sitten myöhemmin tasaantuu. Sama tapahtuu myös sosiaalisen median kanssa, eli siitä että joku addiktoituu tuon välineen käyttäjäksi ei tarvitse pelästyä.

Kyllä se todellinen maailma sieltä sitten löytyy, kun tuo Facebook alkaa muuttua vähän väljähtäneeksi malliksi. Ja sitten tietenkin voidaan aina välillä sanoa, että jokainen mokaa joskus. Jos ihminen muistaa sen, että kaikki asiat mitä hän sosiaaliseen mediaan kirjoittaa pitää voida toistaa oikeudessa omaa naamaa näyttäen, niin silloin tietenkin kaikkien olisi hyvää olla. Sosiaalisessa mediassa on sekä hyviä että pahoja puolia.Sen avulla on ehkä saatu joku rikos estettyä, kun tuollainen häiriintynyt ihminen on noita uhkauksia syytänyt nettiin. Riippuu käyttäjästä mihin hän tuota välinettä käyttää. Toki voidaan sanoa, että sosiaalisen median käyttö sitten saattaa olla joillekin ihmisille vähän vaikeaa, ja kun puhutaan sitten noista paljon puhutuista kuvista, niin tietenkin on hävytöntä kuvata ihmisiä kadulla ilman heidän lupaansa, eikä myöskään mikään 14-vuotias saa olla kenenkään aikuisen seksiobjekti

Joten sen vuoksi olisi omasta mielestäni parempi, että sosiaaliseen mediaan eivät kovin nuoret saisi ladata kuvia, mutta toisaalta se voisi kehittää tekstin tuottamistaitoja sekä halua julkistaa omia ajatuksia Internetissä. Se mikä on sopivaa käytöstä mediassa varmasti opitaan silloin paremmin, kuin jos sitä lähdetään 18-vuotiaana harjoittelemaan ensimmäisenä ravintolassa laillisesti vietettynä iltana sopivassa 1,8 promillen nousuhumalassa, jolloin maailma saattaisi vaikuttaa erittäin simppeliltä paikalta elää, ja silloin tietenkin puhelimeen ladataan kaikki mahdolliset uudet sovellukset, joiden käyttöön tutustutaan hyvässä seurassa ja hilpeässä mielentilassa.

https://www.mtv.fi/lifestyle/digi/artikkeli/yle-sosiaalisessa-mediassa-uusi-ikaraja-otetaan-kayttoon-suomessa-jo-ensi-vuonna/6485572

https://pimeakronikka.blogspot.fi/

Comments

Popular posts from this blog

New AI-based operating systems revolutionize drone technology.

"University of Missouri researchers are advancing drone autonomy using AI, focusing on navigation and environmental interaction without GPS reliance. Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, AI Unleashed: Revolutionizing Autonomous Drone Navigation) The GPS is an effective navigation system. But the problem is, how to operate that system when somebody jams it? The GPS is a problematic system. Its signal is quite easy to cut. And otherwise, if the enemy gets the GPS systems in their hands, they can get GPS frequencies. That helps to make the jammer algorithms against those drones. The simple GPS is a very vulnerable thing.  Done swarms are effective tools when researchers want to control large areas. The drone swarm's power base is in a non-centralized calculation methodology. In that model, drones share their CPU power with other swarm members. This structure allows us to drive complicated AI-based solutions. And in drone swarms, the swarm operates as an entirety. That ca...

Hydrogen is one of the most promising aircraft fuels.

Aircraft can use hydrogen in fuel cells. Fuel cells can give electricity to the electric engines that rotate propellers. Or they can give electricity to electric jet engines. In electric jet engines. Electric arcs heat air, and the expansion of air or some propellant pushes aircraft forward. Or, the aircraft can use hydrogen in its turbines or some more exotic engines like ramjets. Aircraft companies like Airbus and some other aircraft manufacturers test hydrogen as the turbine fuel.  Hydrogen is one of the most interesting fuels for next-generation aircraft that travel faster than ever. Hydrogen fuel is the key element in the new scramjet and ramjet-driven aircraft. Futuristic hypersonic systems can reach speeds over Mach 20.  Today the safe top speed of those aircraft that use air-breathe hypersonic aircraft is about Mach 5-6.   Hydrogen is easy to get, and the way to produce hydrogen determines how ecological that fuel can be. The electrolytic systems require elec...

The neuroscientists get a new tool, the 1400 terabyte model of human brains.

"Six layers of excitatory neurons color-coded by depth. Credit: Google Research and Lichtman Lab" (SciteechDaily, Harvard and Google Neuroscience Breakthrough: Intricately Detailed 1,400 Terabyte 3D Brain Map) Harvard and Google created the first comprehensive model of human brains. The new computer model consists of 1400 terabytes of data. That thing would be the model. That consists comprehensive dataset about axons and their connections. And that model is the path to the new models or the human brain's digital twins.  The digital twin of human brains can mean the AI-based digital model. That consists of data about the blood vessels and neural connections. However, the more advanced models can simulate electric and chemical interactions in the human brain.  This project was impossible without AI. That can collect the dataset for that model. The human brain is one of the most complicated structures and interactions between neurotransmitters, axons, and the electrochemica...