Skip to main content

Asimovin Säätiö-Trilogian "Toinen Säätiö" sekä analyysi tuon kirjailijan kirjasarjasta, jota hän kirjoitti läpi koko elämänsä


Isaac Asimovin kirjoittama "Toinen Säätiö"-kirja on oikeastaan erittäin mielenkiintoinen opus, joka varmasti kannattaa lukea, mutta sitä ei oikeastaan voi ymmärtää, jos ei lukija ole lukenut myös edellistä kirjaa nimeltään "Säätiö ja Imperiumi". Tuo edellinen romaani on ikään kuin johdanto siihen, mitä seuraavassa kirjassa tapahtuu, ja kuten kaikki tuohon trilogiaan sekä sitä seuraaviin samaa aihetta sivuaviin kirjoihin tutustuneet henkilöt tietävät, niin Asimov käsittelee kirjoissaan miljoonia vuosia kestäviä ajanjaksoja, joiden väliin mahtuu kaikenlaisia asioita. Se mistä hän ideoi tuon salaperäisen "Toisen säätiön" varmasti voisi olla vaikkapa KGB.

Ja jos tuon kirjasarjan joku sitten jaksaa lukea läpi, niin silloin tietenkin hän huomaa sarjan viimeisen kirjan päättyvän siihen, että "Säätiön" perustajan Hari Seldonin hologrammi ei enää ilmesty hologrammina johtamaan säätiön päättäviä elimiä, ja silloin on Säätiö, eli laitos joka on perustettu suojelemaan kuvitteellisen "Galaktisen imperiumin" perintöä ikään kuin irronnut Hari Seldonista, joka oli Asimovin Kirjoissa kehittänyt "Psykohistorian" eli menetelmän, missä kaasun käyttäytymistä ennustavien NTP (Normal Temperature Pressure)-yhtälöiden avulla lasketaan ihmismassojen käytöstä hallinnasta, eli he eivät enää tarvinneet tuota hahmoa, joka on kyseisessä teoksessa ikään kuin jumaluuden vastike.

Hahmo menneisyydestä joka ohjaa tuota uutta järjestelmää, jossa voidaan havaita Asimovin ottaneen vaikutteita Brittiläisestä imperiumista. Tuo kirjasarja on hyvin mielenkiintoinen kyhäelmä, ja toki jos joku haluaa sitten tietää, millainen on viimeinen "Säätiö-kirja", niin hän voi sen etsiä kirjastosta, eikä kaikkia Asimovin tuohon sarjaan tuottamaa materiaalia tarvitse käydä läpi. Tuossa kirjasarjassa esitellään esimerkiksi "Toinen Säätiö", joka kykeni muokkaamaan ihmisten ajatuksia ja lukemaan niitä. Eli heillä oli käytössään "psykokoetin",  mikä ei oikeastaan olisi niin mielikuvituksellinen väline, kuin mitä ensin voisi kuvitella. Se ehkä voisi olla jonkinlainen  suprajohtava äärimmäisen tarkka MRI-skanneri, jossa on erittäin tehokas vahvistin. Ja se ehkä voisi lukea ihmisen aivokuoren sähköistä toimintaa pitkältä matkalta.

Kirjasarjassa kuvataan esimerkiksi tilanne, missä eräs Imperiumia vastustanut henkilö otetaan vangiksi Imperiumin alukseen, ja sitten hän muuttuu Imperiumin tai oikeastaan Imperiumin perijän "Muulin" uskolliseksi kannattajaksi, joka sitten tietenkin palvelee häntä pyyteettömästi. Tuo aivopesu voisi myös olla radioaaltoihin perustuva. Eli tämä väline voisi olla " Toisen Säätiön" taloissa ja aluksisissa, jotta se voisi muuttaa kohteiden ajattelua hyvin tehokkaasti säätämällä heidän EEG-käyräänsä sellaiseksi, mitä nuo "tahdon valtiaat" haluavat.

Säätiö-sarjassa eräs varsin omituinen hahmo sitten yrittää palauttaa Imperiumin, mutta tuo yritys sitten päättyy tuhoon, koska tuon olennon vallalle ei ollut luotu perijää.  Tuolloin puhutaan eräästä Asimovin mielikuvituksen luomista hahmoista legendaarisimmasta.  Muuli voisi olla hybridi-laji, joka havainnoi sähkökenttiä. Eli hän voisi olla esimerkiksi eräänlainen Ihmisen ja nokkasiilin yhdistelmä, joka on luotu geenimanipulaation avulla yhdistelemällä kahden lajin perimää. Ja hän kykenisi sitten havainnoimaan ihmisen pään ympärillä olevaa biosähkökenttää, jonka ihmisen hermosto tuottaa omissa sähköisissä prosesseissaan.

 Saattaa olla että tuo mestarillinen kirjoittaja Isaac Asimov ajatteli ehkä "Säätiön" luoneen tuon olennon siksi, että tälle ei olisi mahdollisuutta tulla perijöitä. Kun ajatellaan sitä, että Asimov kirjoitti tuota kirjasarjaa lähes koko elämänsä, niin silloin tietenkin kyseessä on hyvin monitahoinen kirja, jossa on tapahtumia ideoitu sekä Venäjän vallankumouksesta, että Brittiläisen imperiumin murtumisesta, ja osa noista "Säätiö-sarjassa" esitetyistä asioista ta oikeastaan niiden esikuvista on täysin tunnistettavissa, eli esimerkiksi "Encyclopedia Britannica" on tuossa kirjasarjassa kirjoitettu muotoon "Encyclopedia Galactica".

Kun puhutaan siitä, millainen satiirikko tuo kirjailija oikeastaan on, niin silloin voidaan sanoa, että tuon Imperiumin keisarin hahmo on varmasti yksi kaikkein koomisimmista olennoista, mitä missään kirjassa on milloinkaan esitetty. Samoin Imperiumin tähtialuksissa on tietenkin paineilmaposti, jonka avulla sitten nuo viestikapselit toimitetaan vastaanottajille. Tuon idean suuri kirjailija on varmaan saanut tavarataloista idean tuohon järjestelmään. Kuten tiedämme, niin Asimov oli tieteiskirjallisuuden suuria nimiä, joiden elämä on ollut hyvin erikoista.

Vuonna 1920 syntynyt Isaac Asimov kuoli verensiirrossa saamaansa HIV-infektioon vuonna 1992, mutta jätti jälkeensä loistavia kirjoja, joista osa on varmasti auttanut oikeitakin tutkijoita kehittämään erilaisista ideoista toimivia. Ja esimerkiksi hänen ideomansa "robotiikan kymmenen sääntöä" ovat ainakin osittain olleet ohjeena robottien kehittäjille.

Mutta kun puhutaan esimerkiksi vahvistimella varustetuista MRI-skannereista, joiden avulla ihmisen ajatuksia voidaan kontrolloida melko pitkän matkan päästä, niin näissä tapauksissa varmasti esimerkiksi PSI-TECH-corporation on kiinnostunut. Samoin esimerkiksi radio-maserien avulla voitaisiin teoriassa saavuttaa samanlainen teho, kuin mitä saavutetaan fyysisten EEG-laitteiden avulla, jolla ihmisen päähän voitaisiin ikään kuin kaiuttaa haluttua signaalia. Tuollaisia sähkömagneettiseen säteilyyn perustuvia välineitä, joilla aivosähkökäyrä ikään kuin pakotettiin valtion haluamaan muottiin ideoi aikoinaan Neuvostoliiton turvallisuuspoliisi eli KGB, mutta se että kokeiltiinko näitä välineitä oikeasti on jäänyt historian hämärään.

https://kirjabloggaus.blogspot.fi/

Comments

Popular posts from this blog

There is a suggestion that dark matter may have deformed another universe.

The researchers suggest that dark matter is the deformed dark universe. Or in the most exciting theories, dark matter is the dark universe inside our universe. In that theory dark matter is entangled with the visible material. That theory is taken from the multiverse theory. There our visible universe is one of many universes. The other universes can be invisible because their electrons and quarks are different sizes. And that thing makes those other universes invisible to us.  Another hypothesis is that the hypothetical other universes send radiation that radiation from our universe pushes away. Things like invisible 9th. planet causes ideas that maybe there is another universe in our universe. The thing that makes the mysterious dark matter interesting is that. The dark matter can form structures that can be similar to visible material. But those structures are not visible.  The multiverse theory is not new. The thing in that theory is that there are multiple universes at this moment

The neuroscientists get a new tool, the 1400 terabyte model of human brains.

"Six layers of excitatory neurons color-coded by depth. Credit: Google Research and Lichtman Lab" (SciteechDaily, Harvard and Google Neuroscience Breakthrough: Intricately Detailed 1,400 Terabyte 3D Brain Map) Harvard and Google created the first comprehensive model of human brains. The new computer model consists of 1400 terabytes of data. That thing would be the model. That consists comprehensive dataset about axons and their connections. And that model is the path to the new models or the human brain's digital twins.  The digital twin of human brains can mean the AI-based digital model. That consists of data about the blood vessels and neural connections. However, the more advanced models can simulate electric and chemical interactions in the human brain.  This project was impossible without AI. That can collect the dataset for that model. The human brain is one of the most complicated structures and interactions between neurotransmitters, axons, and the electrochemica

Nano-acoustic systems make new types of acoustic observation systems possible.

' Acoustic diamonds are a new tool in acoustics.  Another way to make very accurate soundwaves is to take a frame of 2D materials like graphene square there is a hole. And then electrons or laser beams can make that structure resonate. Another way is to use the electromagnetic field that resonates with the frame and turns electromagnetic energy into an oscillation in the frame.  Nano-acoustic systems can be the next tool for researching the human body. The new sound-wave-based systems make it possible to see individual cells. Those soundwave-based systems or nano-sonars are tools that can have bigger accuracy. Than ever before. The nano-sonar can use nanodiamonds or nanotubes as so-called nano-LRAD systems that send coherent sound waves to the target. In nanotube-based systems, the nanotube can be in the nanodiamond.  The term acoustic diamond means a diamond whose system oscillates. The system can create oscillation sending acoustic or electromagnetic waves to the diamond. Diamond