Skip to main content

USA:n seitsemäs presidentti Andrew Jackson ja hänen tukensa orjuudelle

Andrew Jackson
(1767-1845)
("Old Hickory")


USA:n seitsemäs presidentti Andrew Jackson (1767-1845)  eli "Old Hickory" ("Vanha Hikkori") oli mies, joka aikoinaan hallitsi amerikkaa sellaisilla otteilla, että häntä alettiin nimittää myös USA:n kuninkaaksi tunnetaan myös miehenä, joka tuki orjuutta. Kun tuota miestä ja hänen aikaansa 1800-luvun alussa peilataan nykyaikaan nähden, niin tietenkin hän on mies, joka varmaan monen mielestä ansaitsisi tämän asian takia paikan hirressä. Toki hän oli loistava sotilas, ja tuon takia "Old Hickory:lle" on nimetty muutamia asevoimien koulutuskeskuksia. Joidenkin ihmisten mielestä tuo mies on USA:n surkein presidentti, vaikka hänet tietenkin nimetään myös "tavallisten ihmisten presidentiksi". Ja onhan hänen kuvansa painettu myös 20 dollarin seteliin.

http://www.thepublicprofessor.com/worst-president-ever/

Hikkorit: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hikkorit

Kun Andrew Jackson eli, oli ihmisten asenne orjuuteen aivan toisenlainen kuin nykyään, ja siksi esimerkiksi Jacksonin kaltaisten ihmisten tapaa pitää orjia ei juurikaan kyseenalaistettu, vaikka tuo tapa soti jyrkästi yksilönvapauksia vastaan. Tuolloin kauan sitten orjien pito oli itsestäänselvyys, ja mitään sellaista estettä ei ollut, että valkoinen mies ei saisi muita sitoa kahleisiin. Ja vaikka Britanniassa, Ranskassa sekä suurimmassa osassa USA:n pohjoisen osavaltioista orjuus eli ihmiskauppa kiellettiin vuosien 1808 ja 1836 välillä, niin syy tähän oli hiukan toinen kuin pelkkä halu osoittaa laupeutta, eli kuten varmaan tiedämme, niin monissa tällaisissa tapauksissa sitten oli laupeuden takana puhtaasti oman edun ajaminen.


Syy miksi esimerkiksi USA tai oikeastaan sen Pohjoisen osavaltiot niin ponnekkaasti vastusti orjien pitämistä, tai miksi Britannia niin mielellään ajoi orjuuden kieltämistä johtui siitä, että aikoinaan kun USA lähti itsenäisyyden tielle 1700-luvun lopulla, ja tuon jälkeen vapaussota päättyi virallisesti 1783, niin syntyi sellainen käsite, mitä kutsutaan nimellä "orjakysymys". Kun USA:n kolmetoista ensimmäistä osavaltiota olivat irronneet Britannian johdosta, niin tietenkin Briteillä oli silloin ikään kuin ajatuksena se, että se lähtisi ajamaan revanssipolitiikkaa tuota nuorta valtiota vastaan, ja vuosien 1812 ja 1815 välillä käyty Britannian sekä USA:n välinen sota sitten aiheutti sellaisia pelkoja, että mitä jos Britannia sitten loisi vastarintapesäkkeitä lupaamalla USA:n alueella oleville orjille vapautta, ja antaisi sitten sotilaskoulutusta noille ihmisille.


Se olisi sitten ollut tuolloin katastrofi, ja mahdollistanut vastarintapesäkkeiden muodostamisen USA:n alueelle, jos Britannia olisi sitten halunnut hyökätä maahan. Ja kuten tiedämme, niin "Old Hickory" oli paitsi valtiomies niin myös sotilas. Jokainen maailman ihminen tiesi tuolloin kauan sitten, että Britannia olisi ykkönen ja USA olisi jossain kaukana Ranskan takana, mikä sitten sai aikaan sellaisen ajatuksen, että joku brittiläismielinen henkilö olisi vain ostanut valtavasti maata, jota silloin USA:ssa myytiin melko halvalla kaikille, jotka sitä halusivat vain ostaa.

Andrew Jackson
valokuvassa

Tuon jälkeen joku britti sitten vain kävisi ostamassa joukon orjia, ja kouluttaisi heistä sotilaita. Orjuuden kieltämiseen vaikutti myös koneellisen puuvillan keruun alkaminen, mikä sitten teki noista puuvillapelloilla työskentelevistä orjista tarpeettomia. Koneellinen puuvillan kerääminen sitten olisi aiheuttanut sen, että USA:n alueella olisi sitten ollut todella paljon työttömiä orjia, joita olisi tietenkin voitu yllyttää kapinaan. Mutta samalla alkoi paljastua se karu totuus, mikä sitten koskee vielä nykyistäkin ihmiskauppaa. Eli noiden orjien säälimätön hakkaaminen sekä esimerkiksi karanneiden orjien ampuminen olivat jokapäivaistä "hupia" noilla plantaaseilla, joissa työolot olivat samaa luokkaa kuin Auschwitzissä.

Joten tuolloin tietenkin pelko oli siinä, että brittiläinen sotilas sitten olisi vain kouluttanut tuolla omalla plantaasillaan haltuunsa ostettuja orjia taistelemaan USA:n joukkoja vastaan, mikä olisi sitten tietenkin voinut sitoa valtavan määrän tarpeellisia miehiä tuonne jonnekin Washingtonin esikaupunkiin, mikä olisi voinut merkitä tuon nuoren valtion tuhoa. Kauan sitten 1800-luvun alkupuolella ei kukaan ollut niinkään varma siitä, että Britannia sitten olisi jatkossa myöntynyt merentakaisten alueidensa itsenäisyyteen, minkä se oli vuonna 1783  joutunut antamaan.


Tuo oli muuten ensimmäinen kerta maailman historiassa, kun siirtomaa oli itsenäistynyt. Tietenkin tuolloin USA oli vapaamielisempi maa kuin moni Eurooppalainen valtio, mutta sitten tietenkin eteen nousi kysymys siitä, miten USA:n etelävaltioissa olevia orjia piti kohdella, ja sitten vasta vuonna 1863 sanoutui USA lopullisesti irti orjuudesta, kun Lincolnin hallinto aloitti sotatoimet Etelä-valtioita vastaan, ja tuolloin hän sitten lupasi vapauttaa kaikki orjat, mitä Konfederaation alueella sitten oli. Tuolla lupauksella hän sitten toteutti sen asian, mitä "Old Hickory" oli aikoinaan pelännyt käyvän koko tuolle valtiolle.

https://vapaaverkkojulkaiseminen.blogspot.fi/

Comments

Popular posts from this blog

There is a suggestion that dark matter may have deformed another universe.

The researchers suggest that dark matter is the deformed dark universe. Or in the most exciting theories, dark matter is the dark universe inside our universe. In that theory dark matter is entangled with the visible material. That theory is taken from the multiverse theory. There our visible universe is one of many universes. The other universes can be invisible because their electrons and quarks are different sizes. And that thing makes those other universes invisible to us.  Another hypothesis is that the hypothetical other universes send radiation that radiation from our universe pushes away. Things like invisible 9th. planet causes ideas that maybe there is another universe in our universe. The thing that makes the mysterious dark matter interesting is that. The dark matter can form structures that can be similar to visible material. But those structures are not visible.  The multiverse theory is not new. The thing in that theory is that there are multiple universes at this moment

The neuroscientists get a new tool, the 1400 terabyte model of human brains.

"Six layers of excitatory neurons color-coded by depth. Credit: Google Research and Lichtman Lab" (SciteechDaily, Harvard and Google Neuroscience Breakthrough: Intricately Detailed 1,400 Terabyte 3D Brain Map) Harvard and Google created the first comprehensive model of human brains. The new computer model consists of 1400 terabytes of data. That thing would be the model. That consists comprehensive dataset about axons and their connections. And that model is the path to the new models or the human brain's digital twins.  The digital twin of human brains can mean the AI-based digital model. That consists of data about the blood vessels and neural connections. However, the more advanced models can simulate electric and chemical interactions in the human brain.  This project was impossible without AI. That can collect the dataset for that model. The human brain is one of the most complicated structures and interactions between neurotransmitters, axons, and the electrochemica

Nano-acoustic systems make new types of acoustic observation systems possible.

' Acoustic diamonds are a new tool in acoustics.  Another way to make very accurate soundwaves is to take a frame of 2D materials like graphene square there is a hole. And then electrons or laser beams can make that structure resonate. Another way is to use the electromagnetic field that resonates with the frame and turns electromagnetic energy into an oscillation in the frame.  Nano-acoustic systems can be the next tool for researching the human body. The new sound-wave-based systems make it possible to see individual cells. Those soundwave-based systems or nano-sonars are tools that can have bigger accuracy. Than ever before. The nano-sonar can use nanodiamonds or nanotubes as so-called nano-LRAD systems that send coherent sound waves to the target. In nanotube-based systems, the nanotube can be in the nanodiamond.  The term acoustic diamond means a diamond whose system oscillates. The system can create oscillation sending acoustic or electromagnetic waves to the diamond. Diamond